Wereldbank voorspelt “verloren decennium” voor wereldeconomie

Bijna alle wereldwijde economische factoren die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, zijn aan het vervagen. Dat staat in een rapport van de Wereldbank, die spreekt van “een zorgwekkende trend”. “Er zou wel eens een verloren decennium voor de wereldeconomie in het verschiet kunnen liggen”, klinkt het.

De komende tien jaar zien er op economisch vlak allesbehalve rooskleurig uit. De gemiddelde wereldwijde economische groei zal tussen nu en 2030 naar verwachting met ongeveer een derde afnemen, vergeleken met het tempo van het eerste decennium van deze eeuw. Dat komt neer op een afname van ruim 2 procent groei per jaar.

Voor opkomende economieën daalt de groei van 6 procent per jaar tussen 2000 en 2010, tot 4 procent per jaar gedurende de rest van dit decennium. “Die dalingen zouden veel sterker zijn in het geval van een wereldwijde financiële crisis of een recessie”, voorspelt de Wereldbank.

“Nood aan beleid dat groei oplevert”

Volgens het instituut heeft de dalende groei “ernstige gevolgen” voor de aanpak van problemen zoals armoede, inkomensverschillen en klimaatverandering. “Maar de daling is omkeerbaar”, klinkt het, al is daarvoor wel beleid nodig dat “werk stimuleert, de productiviteit verhoogt en investeringen versnelt.”

Volgens de Wereldbank “zijn we het aan toekomstige generaties verplicht om beleid te formuleren dat robuuste, duurzame en inclusieve groei kan opleveren”. Bij het huidige beleid stelt de organisatie vast dat het maximale groeitempo van de wereldeconomie op de lange termijn – zonder dat de inflatie aangewakkerd wordt – tegen 2030 tot het grootste dieptepunt in drie decennia zal dalen.