Beleggen in goud

 

Waarom beleggen in goud?

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal. Voordat het gebruikt kan worden, moet het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen om het harder te maken.

Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien. In Egypte werd goud in de 26e eeuw v.Chr. al gebruikt als betaalmiddel en tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud nog veel gebruikt voor munten. Sinds de 20e eeuw is goud praktisch onmisbaar in de industrie. Tegenwoordig wordt goud gebruikt in smartphones, vliegtuigen en microchips.

Veel beleggers gebruiken goud als een belegging en ongeveer een derde van het goud wordt jaarlijks hiervoor opzij gelegd. De Centrale Banken kopen per jaar ongeveer een tiende van het goud aanbod op en stoppen dit in de kluizen. India en de China zijn wereldwijd de grootste kopers van goud.

Omdat goud waardevast is, stijgt de vraag naar goud wanneer er een crisis is en andere beleggingen als risicovol worden gezien. Hierdoor stijgt de goudprijs in tijden van economische onzekerheid. Wanneer de economie verbetert verkopen beleggers hun goud weer om terug te keren naar andere investeringen die een beter rendement bieden en waarvan het risico weer binnen de perken is.

 

Zelf kun je op verschillende manieren in goud beleggen. Je zou bijvoorbeeld fysiek goud kunnen kopen, ETF’s, opties, turbo of aandelen van goudmijnen en beleggingsfondsen.

Edelmetaal

Beleggen in goud valt onder het beleggen in edelmetalen. Edelmetalen worden in verschillende sectoren gebruikt. Waaronder in de medische wereld en in bijvoorbeeld de ruimtevaart. Ook zitten edelmetalen in technologische middelen zoals telefoons en laptops. Andere metalen die onder het edelmetaal vallen zijn zilver en platina. Voor veel beleggers in edelmetaal is de zekerheid belangrijk. De koers van de metalen veranderd op het moment dat er onzekere tijden aanbreken. Op het moment dat het ‘gewone’ geld zijn waarde lijkt te verliezen, grijpen mensen vaak naar de edelmetalen. Met die middelen kunnen in die tijden vaak zaken worden aangeschaft. De verschillende vormen van edelmetalen waarin gehandeld worden zijn: goud, platinum, zilver, palladium en koper.

Risico’s

Net als in alle andere soorten beleggingen, kleven er ook aan de beleggingen in goud risico’s. De beleggingsmarkt in edelmetalen reageert minder op nieuws over specifieke bedrijven.

Vaker reageert deze markt op grotere gebeurtenissen in de wereld.
Een belangrijk risico dat goud niet deelt met andere beleggingen is het tegenpartij risico. Op het moment dat je het bezit dan is de bezitter niet afhankelijk van acties en beloften van andere beleggers. Bij andere beleggingen, zoals aandelen en obligaties, is dit wel aan de orde. Dan moeten anderen zich aan een contract houden.

Beleggen in fysiek goud

De meest voor de hand liggende manier om te beleggen in goud is het aankopen van echt, fysiek goud. Dit kunnen goudbaren zijn, maar ook gouden munten. Nadeel hiervan is dat je dit goud ergens veilig moet kunnen opslaan, waar in het algemeen kosten voor in rekening worden gebracht.

Hoeveel jouw goud waard is, hangt af van de goudprijs. In economisch goede tijden is de vraag naar goud ,zoals eerder gezegd in dit artikel, over het algemeen lager dan in tijden van oorlog of financiële crisis. Hierdoor kan de waarde van goud fluctueren, maar 1 ding staat vast; goud gaat nooit failliet en goud zal nooit zijn waarde geheel verliezen. Fysiek goud kan tegenwoordig online worden gekocht bij een partij zoals Gold Republic. Hierdoor wordt beleggen in goud voor velen toegankelijk gemaakt. Een andere manier is via ABN AMRO. Via deze bank kan een rekening geopend worden speciaal voor edelmetalen. Beleggen kan dan in producten die edelmetalen als onderliggende waarde hebben, zoals bijvoorbeeld beleggingsfondsen.

Beleggen in goud ETF

De tweede manier om te beleggen in goud is door te beleggen in ETF’s.  Dit is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Je koopt dan niet een fysiek stukje goud, maar je koopt een derivaat die de goudprijs volgt. Als de index stijgt, maak je winst, en als de index daalt (de prijs van goud) dan maak je verlies.

Beleggen in goud ETF’s is eenvoudig en daarom kan het een geschikt product zijn voor een beginnende belegger. Er bestaan twee soorten ETF’s op goud, Bullion-Backed en Non Bullion-Backed trackers. Het verschil tussen beide is dat Bullion-Backed ETF’s fysiek goud aanhouden en Non Bullion-Backed trackers financiële instrumenten als onderpand gebruiken. Wil je in een fysiek goud ETF beleggen dan kun je kijken naar de ETF van Wisdomtree.

Ook kun je in goud beleggen via hefboomproducten met een onderliggende waarde zoals via turbo’s of opties. Voordat je met turbo’s gaat beleggen in goud, is het wel belangrijk om hier genoeg kennis over te hebben. Met opties heb je de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid goud te kopen (call optie) of verkopen (put optie) voor een bepaalde prijs op een bepaald moment. Voor een optie betaal je een zogenaamde premie. Een goudoptie heeft altijd een bepaalde looptijd.

Daarnaast kun je ook beleggen in aandelen. Op dit moment zijn er geen aandelen die de prijs van goud  precies volgen, maar aandelen van goudmijnen zijn wél beschikbaar. Deze bedrijven hebben baat bij een stijgende goudprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speel je dus indirect in op de goudprijs.