Prijzen van basisvoedsel als suiker en vlees voor het eerst in een jaar gestegen

Marktprijzen voor basisvoedsel als suiker en vlees zijn voor het eerst sinds april 2022 gestegen. De stijging kan gevolgen hebben voor hoeveel geld we kwijt zijn in de supermarkt.

Daar zijn de prijzen de laatste tijd toch al flink omhooggegaan. Dat komt onder meer door hogere energie- en loonkosten. De prijzen voor basisvoedsel daalden sinds april vorig jaar juist, maar daar kwam vorige maand dus voorlopig een einde aan.

Met name rijst, vlees en suiker zijn duurder geworden, blijkt uit de voedselprijsindex van VN-organisatie FAO. De prijs van suiker steeg het hardst, met 17,6 procent. Dat komt vooral door een lagere productie in Europa en Thailand en lagere verwachtingen in China en India. De stijging bij vlees en rijst bleef beperkt tot ruim 1 procent. Bij zuivel en graan gingen de prijzen juist omlaag.

FAO-econoom Maximo Torero maakt zich vooral zorgen over de duurdere rijst. De econoom hoopt daarom dat de wereldwijde productie en handel van graan, een andere belangrijke grondstof, op peil blijft.

Daarbij wijst hij vooral op het belang van een nieuwe graandeal tussen Oekraïne en Rusland. De twee belangrijke graanproducenten zijn in oorlog. De huidige deal over graanexport loopt binnenkort af en er is nog geen nieuw akkoord gesloten.