NVM-makelaars hebben in het vierde kwartaal van 2022 32.500 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is vergelijkbaar met het derde kwartaal, maar 8% minder dan in het laatste kwartaal van 2021.

 

Het woningaanbod stijgt, omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet. Het woningaanbod is in het vierde kwartaal meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Bij NVM-makelaars staan bijna 35.000 woningen te koop, blijkt uit de kwartaalcijfers van NVM en dochterbedrijf Brainbay.

Daling verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was in het vierde kwartaal van 2022 € 407.000, een daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal. Ondanks deze daling werd 45% van alle verkochte woningen in het vierde kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht. Voor het eerst sinds negen jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,4%. NVM spreekt van een ‘omslagpunt’ ten opzichte van het afgelopen jaar, toen de prijs op jaarbasis met zo’n 20% steeg.


MVA: 94% meer woningaanbod in Amsterdam

In de gemeente Amsterdam zijn in het vierde kwartaal in totaal 1.752 woningen te koop gezet, meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), een dochter van NVM. Dit is een stijging van 9,5% ten opzichte van een kwartaal eerder en een stijging van 94% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 (van 902 naar 1.752). Hiermee komt het woningaanbod in de buurt van dat in het derde kwartaal van 2020, toen het aantal woningen in Amsterdam voor het laatst boven de 1.700 lag.


 

‘Extreem verhitte markt ligt achter ons’

NVM stelt dat er een omslagpunt op de woningmarkt is bereikt. “In het derde kwartaal 2022 zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal”, zegt NVM-vakgroepvoorzitter Lana Gerssen. “Dat is ook in het vierde kwartaal van 2022 het geval maar met 3,7% is die relatief beperkt, als ik dit afzet tegen de enorme prijsstijgingen die we in de afgelopen jaren hebben gezien. De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente.” Door de stijgende hypotheekrente leidt een daling van de huizenprijzen niet direct tot betaalbaarder huizen, waarschuwen onder andere Allianz Trade en Rabobank.