Torenhoge inflatie kost spaarders geld: 45,5 miljard euro aan waarde verdampt

De hoge inflatie neemt een flinke hap uit onze spaarcenten, blijkt uit een berekening van financiële vergelijkingssite Geld.nl. Hoewel de spaarrentes in 2022 flink stegen, leverden Nederlandse spaarders vorig jaar 45,5 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld.

 

Uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat Nederlanders in totaal ongeveer 360 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen hebben staan. De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,13 procent. "Dat betekent dat Nederlanders 468 miljoen euro aan rente kregen in 2022", vertelt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl.

Maar door de inflatie van 10 procent werd het spaargeld ook flink minder waard. "Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van ruim 35,5 miljard euro over", zegt Bulthuis.

Als je op je spaarrekening een rente ontvangt die hoger is dan de inflatie, dan compenseert die de inflatie. Maar de gemiddelde spaarrente is al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt het geld op een spaarrekening minder waard.

Blijven sparen

Toch heeft het nog altijd zin om te sparen. "Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapotgaat", adviseert Bulthuis. Daarnaast is de inflatie inmiddels aan het dalen, terwijl de spaarrente stijgt.

De hoogste rentes op spaarrekeningen liggen nu tussen de 1 en 2 procent. En de inflatie is in januari verder gedaald. "Deze spaarrentes zijn nog lang niet voldoende om de inflatie te compenseren, maar het gat wordt wat kleiner", zegt Bulthuis.

"Bovendien zijn de verschillen in spaarrente tussen de banken groot. Dus als je vergelijkt en de hoogste rente kiest, kun je het waardeverlies door de inflatie zo klein mogelijk maken."

Of boter op je hoofd?