Een exclusief interview met Tony Beets door Ria Janssen

Fries Tony Beets (Goldrush) steenrijk door goudkoorts

Als jonge boer emigreerde de Fries Tony Beets 33 jaar geleden naar Canada. Nu is hij steenrijk én de ster van de realityserie 'Gold Rush'. Zijn vermogen wordt geschat op 15 miljoen dollar.

Zat van de vele regeltjes voor boeren besloot Tony Beets in de jaren tachtig Friesland in te ruilen voor Canada. Daar bouwde hij het boerenbedrijf van zijn vader uit tot een succesvolle onderneming. Maar het koeienmelken bracht niet genoeg geld in het laatje, vond Beets. Dus trok hij samen met zijn vrouw verder naar het noorden van Canada om aan oliepijpleidingen te werken.

Tony Beets is besmet geraakt met de goudkoorts

Daar, in Whitehorse, Klondike, werd hij besmet met de goudkoorts. In figuurlijke zin dan. ,,Goudkoorts is gewoon een mooie uitdrukking," relativeert Beets. ,,Iedereen denkt dat je opgewonden raakt als je goud vindt, maar goud is voor ons iets waar we de rekeningen van kunnen betalen. Wij worden er warm noch koud van."

Tony Beets in Discovery's 'Gold Rush'

Al even nuchter klinkt hij over de realityserie die een beroemdheid van hem heeft gemaakt. ,,Die serie liep al een paar seizoenen toen ze er een nieuw personage voor zochten, liefst een die een beetje anders is dan de rest. En voilà, here we are. In het begin was het gewoon voor de aardigheid, nu is het serieuzer geworden. Ze betalen er goed geld voor. Anders had ik het niet gedaan."

In Gold Rush neemt Beets het op tegen twee andere goudzoekers. In de eerste zeven seizoenen van Gold Rush hebben de drie teams samen 588 kilo goud gemijnd. Dat komt neer op een totale waarde van 21 miljoen euro, Beets is met zijn bedrijf Tamarack Inc. verantwoordelijk voor 3,1 miljoen euro.

Het vermogen van Tony Beets

Beets runt Tamarack Inc. samen met zijn vrouw Minnie, dochter Monica en zonen Kevin en Mike. Het totale vermogen van Beets wordt geschat op 15 miljoen dollar (ongeveer 12,5 miljoen euro). Geld dat hij niet zomaar uitgeeft, de grond bepaalt namelijk altijd het lot van de nuchtere goudzoeker: “Verdien je in deze business het ene jaar een miljoen, dan is het aan te raden om dat geld goed vast te houden. Omdat je dit bedrag het volgende jaar weer hard nodig kan hebben”, vertelde Beets in een interview met de Canadese website Mining and Energy.

Baggermolen van één miljoen

Het enige onderwerp waarbij Beets zijn nuchterheid verliest, is de baggermolen die hij twee jaar geleden aanschafte. Dat is een enorme machine uit 1939 die hij voor een miljoen dollar op de kop heeft getikt. ,,Daarmee houd je twee keer zo veel goud over als met de nieuwe machines. En de kosten zijn zo laag, dat we er nog twintig jaar mee vooruit kunnen." Beets verwacht dat de machine voor 7,5 miljoen dollar aan goud in één seizoen kan ophalen. Onlangs gaf Beets ook nog eens 350 duizend dollar uit aan nieuwe baggeremmers.