Verdeel de stroomlast over de dag
Naast het verzwaren en vernieuwen van het energienet, is energieopslag een effectieve oplossing voor netcongestie. Het helpt om het elektriciteitsnetwerk beter te beheren. Met energieopslag sla je energie op als de vraag laag is, en geef je het vrij als de vraag weer hoog is. Je verdeelt als het ware de stroomlast over de dag.
Het vermindert de piekbelasting, verbetert de betrouwbaarheid van het netwerk en zorgt voor een snellere integratie van hernieuwbare energiebronnen en nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet worden weer mogelijk.
Op lokaal en regionaal niveau worden al diverse initiatieven onderzocht, zoals batterijopslag bij zonne- en windparken en grootschalige batterijopslag bij knelpunten op het elektriciteitsnet.
Thuisbatterijen kunnen snel en significant bijdragen
In een situatie zoals die in Almere zijn oplossingen, zoals het verzwaren van het netwerk en grootschalige opslag op korte termijn geen oplossing. De doorlooptijd is simpelweg te lang.
Thuisbatterijen, mits goed ingezet en beheerd, kunnen daarentegen een heel goede bijdrage leveren én zijn snel inzetbaar.
Stel je voor dat in een nieuwbouwwijk met 500 woningen elk huishouden een slimme thuisbatterij van 10 kWh heeft. Door deze batterijen centraal aan te sturen kan eenvoudig gezorgd worden dat tijdens de piekbelasting van het netwerk, de apparatuur in het huishouden de stroom uit de batterij krijgt. Het netwerk wordt dan niet belast door die 500 woningen. Dit wordt peakshaving genoemd.
Bovendien wordt tijdens de zonnige dagen wordt veel minder energie het net opgestuurd. Dat belandt in de thuisbatterij in het huishouden.
Het mes snijdt aan twee kanten
Wat thuisbatterijen betreft snijdt het mes aan twee kanten.
Ten eerste voor de netbeheerders. Zij hebben met de thuisbatterijen een extra buffer in het netwerk hebben van 5 mWh (500 woningen keer 10 kWh), die ervoor zorgt dat het netwerk niet extra belast wordt tijdens de piekuren . Een aanzienlijke bijdrage.
Ten tweede zijn de huishouden hiermee ook klaar voor het moment dat de salderingsregeling in 2027 ophoudt te bestaan. Overcapaciteit van zonnepanelen zal dan aanzienlijk minder opleveren dan nu het geval is. Zonne-energie die je niet meteen kunt gebruiken en meteen opslaat in de batterij, hoef je niet aan te schaffen. Bovendien hoef je over deze zelf verbruikte elektriciteit geen energiebelasting te betalen.