Bron: DFT, Theo Besteman
Nieuwe thuisbatterij zoekt automatisch piek op overvol stroomnet op: ’Ze dempen de overbelasting’
Amsterdam - Een nieuwe thuisbatterij met slimme software gaat op zoek naar de hoogste piek overdag om het stroomnet te ontlasten. Door enkele uren later op te laden dan nu vaak gebruikelijk, schaaft de batterij de pieken van het volle stroomnet af.
Dat hebben de regionale netbeheerder Stedin en het bedrijf Fractal Energy in een pilot in Zeeland aangetoond. „Die laat zien dat thuisbatterijen bij slim gebruik een effectieve oplossing kunnen zijn voor de netcongestie”, zegt David Peters, technisch directeur van Stedin.
Tot nu toe leek het dat de traditionele thuisbatterijen konden helpen: ze vangen de overmaat aan stroom van zonnepanelen die huishoudens niet zelf gebruiken op, en brengen dat later naar het elektriciteitsnet. Maar in de praktijk werkt het nog niet optimaal, het stroomnet houdt overbelasting ondanks de toename van thuisbatterijen.
Zonpiek opzoeken
„Deze thuisbatterij werkt anders dan de meeste andere”, aldus Stedin. „De andere beginnen vaak al vroeg met opladen, rond tien uur, waardoor ze tijdens de hoogste zonpiek in de zomer en vaak ergens tussen twaalf en drie uur overdag al vol zitten. Die batterijen verergeren weliswaar de piek op het stroomnet niet, maar ze verkleinen de pieken op het net ook niet.”
In deze pilot heeft de netbeheerder voor het grootste deel van de Randstad en in Zeeland met Fractal Energy een zogeheten algoritme ontwikkeld in software, dat die allerhoogste zonpiek kan voorspellen. „Daardoor begint de batterij op het moment op te laden wanneer hij het hardst nodig is.”
Afnamepiek 20% lager
Bij twintig huishoudens in het Zeeuwse Serooskerke plaatsten zij voor een proef afgelopen maanden deze ’stuurbare’ batterijen van het formaat voor huishoudens, zo’n 800 watt. „Gemiddeld werden de terugleverpieken van zonne-energie met 12,5% en de afnamepieken met 20% verlaagd”, aldus de bedrijven. „Thuisbatterijen kunnen zo dus een positieve rol spelen tegen de overbelasting van het stroomnet, mits ze maar slim worden aangestuurd”, aldus de onderzoekers.
Netbeheerders vragen al langere tijd om zulke thuisbatterijen, nu ondanks de forse toename van capaciteit de stroompieken in veel gebieden het elektriciteitsnet blijven overbelasten.