Rampjaar voor spaarders en beleggers, hoe doe je het in 2023 beter?

Het was een slecht jaar voor beleggers en ook met sparen kwam je financieel nauwelijks vooruit. Hoe kun je het in 2023 beter doen als je wat vermogen wilt opbouwen?

Misschien wil je geld opzij zetten om een huis of een auto te kunnen kopen. Of je wilt over een tijdje je kinderen laten studeren en heb je daar geld voor opzijgezet. Helaas: de kans is heel groot dat het potje met geld dit jaar niet is gegroeid, maar gekrompen.

Spaarrente is laag en inflatie is hoog

Op een spaarrekening kreeg je een groot deel van het jaar namelijk vaak slechts 0,01 procent rente. En dan alleen als je niet meer dan dan 100.000 euro op je rekening had staan. Had je meer dan dit bedrag dan moest je daarover zelfs rente betalen.

Inmiddels hebben banken de spaarrentes verhoogd, tot zo'n 0,25 procent bij de grote banken. Maar door de inflatie van zo'n 10 procent kun je met je spaargeld 10 procent minder kopen. Dat schiet dus niet op.

Beleggingen deden het slecht

Ook met aandelen en obligaties verloor je in 2022. Zo daalde de Amsterdamse AEX-index dit jaar met 13,7 procent. De wereldwijde beursindex MSCI World ging zelfs met circa 23 procent omlaag. I

Met obligaties zat je evenmin goed. Doordat de ECB de officiële rente verhoogde verloor je op Nederlandse tienjaars staatsobligaties dit jaar circa 20 procent.

En over crypto hoeven we het al niet eens te hebben. De koers van bitcoin kelderde met zo'n 65 procent.

Hoe kun je het in 2023 anders aanpakken? De inflatie blijft waarschijnlijk niet jarenlang zo hoog als nu, denkt Amanda Bulthuis, financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl. Dat betekent dat de koopkracht van je spaargeld ook minder zal worden geraakt.

En met een deposito, waarbij je je geld voor langere tijd vastzet, kun je ook een flink hogere rente krijgen dan op een gewone spaarrekening, aldus Bulthuis.

Als je je geld voor drie of vijf jaar vastzet, dan is de rente wel 3,5 procent, blijkt uit een overzicht bij Geld.nl. En voor tien jaar vast krijg je ruim 3 procent.

Het grote voordeel van sparen is dat je weet dat het bedrag dat je hebt in eurotermen niet minder kan worden, vult Bulthuis aan. Dat in tegenstelling tot een belegging in bijvoorbeeld aandelen of obligaties, waarbij je in theorie je inleg helemaal kunt verliezen.

Mix

Maar met beleggen is over een langere periode gezien het rendement hoger. Alhoewel daar tegenover staat dat je ook hele slechte jaren kunt hebben.

Als op zo'n moment je kind gaat studeren is het vervelend als het spaargeld is verdampt omdat de beurs net is ingestort, aldus Bulthuis.

Een combinatie van sparen (voor de zekerheid) en beleggen (voor het rendement) is het beste als je voor de langere termijn vermogen wilt opbouwen, zegt ze.

Optimisme over aandelen en obligaties

En voor beleggen zou 2023 best eens een aardig jaar voor investeren in aandelen en obligaties kunnen zijn, denkt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Het is natuurlijk lastig om vooruit te kijken, erkent hij. Maar hij verwacht een steuntje in de rug voor beleggen door een lagere inflatie.

Vooruitlopen op lagere rente

De prijs van gas is nu namelijk zo'n 80 procent lager dan de top van augustus. Als de gasprijs rond het huidige niveau blijft, dan zal de inflatie vanaf de zomer ineens fors gaan dalen. De inflatie wordt namelijk gemeten aan de hand van de prijzen van dezelfde maand in het jaar ervoor. 

Centrale banken, zoals de ECB, zullen in de maanden erna de officiële rente kunnen gaan verlagen en beleggers zullen daarop vooruit gaan lopen, denkt Schoenmaker. Een dalende rente is goed voor koersen van zowel aandelen, als obligaties, stipt hij aan.

Spreid je beleggingen

Mogelijk zullen banken de spaarrente dan wel weer wat verlagen. Maar als de inflatie ook fors lager is, dan is dat toch gunstig voor spaarders, omdat de waarde van hun spaargeld dan niet zo achteruit holt als in 2022, aldus Schoenmaker.

"Maar blijf altijd je beleggingen spreiden, want er zullen ongetwijfeld ook verrassingen komen", denkt Schoenmaker.