Shell heeft in 2022 een recordwinst van 39,9 miljard dollar (36,3 miljard euro) geboekt. Het bedrijf profiteerde vorig jaar van de hogere olie- en gasprijzen.

Olieprijzen stegen hard aan het begin van 2022, maar zijn sindsdien gedaald. Shell verdiende in het afgelopen jaar voor veel geld aan de handel in gas. De gasprijzen zijn hard gestegen sinds de oorlog in Oekraïne.

Dat komt deels doordat westerse landen hun gasvoorraden uit andere landen dan Rusland halen, soms als het vloeibare gas lng. Een andere oorzaak is dat Rusland de gaskraan naar veel Europese landen nagenoeg dichtgedraaid heeft.

Shell-topman Wael Sawan laat donderdag in een reactie aan NU.nl weten dat hij het zich aantrekt dat het bedrijf een recordwinst presenteert, terwijl mensen worstelen met hun energierekening. Maar hij zegt ook dat de gascrisis nog veel erger had kunnen zijn.

Bij Amerikaanse oliebedrijven leidden recordwinsten tot ophef

Eerder deze week maakte Shells concurrent ExxonMobil een recordwinst van 56 miljard dollar bekend. Dit leidde tot kritiek van de Amerikaanse regering, omdat Amerikanen zuchten onder hoge prijzen aan de pomp. In een verklaring zei het Witte Huis dat Exxon er alles aan doet om de zakken van aandeelhouders verder te vullen in plaats van de olieproductie te verhogen. Door zo'n verhoging zou brandstof betaalbaarder worden.

Daarnaast maakte de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron een winst van 35 miljard dollar bekend. Tegelijkertijd gaat het bedrijf voor 75 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Ook dat komt vooral ten goede aan de bestaande aandeelhouders. Shell kondigde donderdag aan dat het ook eigen aandelen inkoopt. Het bedrijf wil dat voor 4 miljard dollar doen.