Saxo Bank: vertrouwen bij beleggers neemt af, Shell en ASML favoriet

Het vertrouwen van beleggende klanten van Saxo Bank is voor de derde achtereenvolgende maand afgenomen. Een derde denkt bovendien ;dat het de komende maanden minder rustig zal zijn op de aandelenmarkten.

Dit blijkt uit het maandelijkse onderzoek van de broker onder enkele honderden Nederlandse klanten.

Het vertrouwen is op 0 gekomen, wat erop duidt dat de beleggers gemiddeld genomen verwachten dat de aandelenmarkten een pas op de plaats zullen maken. Voorts verwacht 32% dat de volatiliteit zal toenemen, terwijl 13% een afnemende bewegelijkheid voorzien. Verwonderlijk is dat niet. Zo schommelt de VIX die de bewegelijkheid op Wall Street weergeeft, de laatste weken binnen een historisch lage bandbreedte van 16 tot 21.

Peter Siks, beleggerstrainer bij de Saxo Academy, begrijpt de onzekerheid onder beleggers. „Wat gaan de centrale banken verder met de rente doen? Gaan ze verder verhogen om de venijnige inflatie te beteugelen? Of wordt er gepauzeerd of misschien zelfs wel verlaagd om de economie niet in een recessie te laten vervallen?”

Shell favoriet

Ondanks deze onzekerheid blijven aandelen populair bij de ondervraagde beleggers. 91% heeft de voorkeur aan aandelen boven etf’s (indexvolgers, 34,5%), beleggingsfondsen (25,4%) en opties (19,7%).

Shell is het meest geliefde aandeel, gevolgd door ASML en ING. Zij zijn Philips nog altijd als een verkoopkandidaat, maar zijn duidelijk minder negatief over het zorgtechnologiebedrijf dan een maand eerder.