Staat PacWest op het punt om te vallen? Bankaandelen dalen met 22% na afname van deposito’s

De Californische geldschieter PacWest Bancorp (PACW) daalde donderdag met meer dan 20% nadat het bedrijf had onthuld dat het een aanzienlijk deel van zijn deposito’s had verloren.

Dit volgt op een reeks faillissementen van Amerikaanse regionale banken dit jaar, die werden voorafgegaan door soortgelijke rode vlaggen.

Deposanten vluchten uit PacWest

Volgens het kwartaalrapport dat is ingediend bij de Securities and Exchange Commission, zei PacWest dat zijn deposito’s vorige week met 9,5% zijn gedaald – meestal op 4 en 5 mei. Dit was volgens de bank een reactie op “verhoogde markt- en klantangsten” rond de bank nadat First Republic Bank op 1 mei door toezichthouders was gesloten.

“In de middag van 3 mei 2023 was PacWest prominent aanwezig in de financiële nieuwskoppen met berichten dat PacWest “al zijn opties aan het onderzoeken was en gesprekken voerde met potentiële investeerders en partners”, schreef het bedrijf. “Door de krantenkoppen werden onze klanten banger voor de veiligheid van hun deposito’s.”

Onder de veel banken PacWest, verstrikt in de angst van de banksector tijdens de val van First Republic, werd het zwaarst getroffen. In de week van 28 april tot 5 mei daalde de aandelenkoers van $ 10,15 naar $ 5,96 en wordt vanaf donderdag verhandeld voor $ 4,70.

De bank verduidelijkte dat zij haar daling van de deposito’s al heeft gefinancierd met beschikbare liquiditeit op de balans. Op 10 mei had het bedrijf onmiddellijk beschikbare liquiditeit van $ 15 miljard, tegenover onverzekerde deposito’s van $ 5,2 miljard, wat neerkomt op een dekkingsgraad van 288%.

Veel van die liquiditeit vloeide voort uit de toezegging van $ 5,1 miljard op woensdag aan het kortingsvenster van de Federal Reserve, waardoor PacWest nog eens $ 3,9 miljard aan extra leencapaciteit kreeg.

PacWest werd ook hard getroffen tijdens de eerste reeks bankfaillissementen in maart die Silvergate, Signature Bank en Silicon Valley Bank (SVB) opeisen. De gebeurtenis veroorzaakte PacWest kelderen 47% de dag nadat SVB-deposanten waren gered, en om deposito’s te verliezen die hoger waren dan wat de federale depositoverzekering zou kunnen dekken.

In het eerste kwartaal daalden de deposito’s van PacWest met in totaal $ 16,9% – of $ 5,7 miljard.

“Deze recente gebeurtenissen en de voortdurende berichtgeving over deze gebeurtenissen hebben bepaalde risico’s en onzekerheden met betrekking tot ons bedrijf en onze toekomstperspectieven vergroot”, aldus de bank.

De huidige staat van banken

De in Phoenix gevestigde bank Western Alliance (WAL) onderging ook aanzienlijke volatiliteit na de bankfaillissementen in maart en daalde op 13 maart met maar liefst 76%. gleed 20% op 2 mei van $ 36,18 naar $ 28,96. Het wordt momenteel verhandeld voor $ 28,96.

De bank verscheen om het echter beter te doen dan PacWest op het gebied van deposito’s, met een stijging van $ 600 miljoen in deposito’s tussen 2 mei en 9 mei.

Na de mislukking van First Republic voorspelde Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMEX, dat PacWest de volgende bank zou zijn die zou vallen in de aanhoudende bankencrisis. “Ik denk dat we weten wie de volgende is die door de FDIC wordt vermoord”, zei hij getweet als reactie op de glijdende aandelenkoersen.

Vorige week, de Amerikaanse senator John Kennedy verwezen aan banken als “geavanceerde Ponzi-schema’s” vanwege hun afhankelijkheid van het vertrouwen van hun depositohouders in hen.

Het bericht Is PacWest de volgende herfst? Bankaandelen dalen 22% na daling van deposito’s verscheen voor het eerst op CryptoPotato.