Amerikaanse bank valt om: JPMorgan Chase gaat voor overname

De First Republic Bank is de volgende Amerikaanse bank die in de problemen zit. De bank kampt met liquiditeitsproblemen en komt daardoor onder beheer van de Amerikaanse overheid.

First Republic Bank is vandaag gesloten door het Californische Department of Financial Protection and Innovation. Het Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is aangesteld 'om depositohouders te beschermen'. Ook JPMorgan Chase Bank is betrokken bij de reddingsoperatie. Dat is te lezen in een persbericht.

JPMorgan Chase Bank heeft een bod uitgebracht op alle deposito's van First Republic Bank. Als onderdeel van de overname zullen alle 84 kantoren van First Republic Bank in acht staten vandaag tijdens de normale openingstijden heropenen als vestigingen van JPMorgan Chase Bank, National Association.

Het uitgangspunt is dat klanten met vermogen bij First Republic Bank niets hoeven te doen. De deposito's blijven verzekerd door het FDIC en klanten hoeven hun bankrelatie niet te veranderen.

Op 13 april 2023 bedroegen de totale activa van First Republic Bank ongeveer $229,1 miljard en de totale deposito's $103,9 miljard. Naast de overname van alle deposito's heeft JPMorgan Chase ingestemd met de aankoop van vrijwel alle activa van First Republic Bank.

Het FDIC en JPMorgan Chase Bank zijn ook een loss-share transactie aangegaan voor hypotheken op eengezinswoningen, residentiële en commerciële leningen die zijn gekocht van de voormalige First Republic Bank. De FDIC en JPMorgan Chase Bank delen de verliezen en mogelijke herstelbedragen voor de gedekte leningen. De loss-share transactie heeft tot doel de opbrengsten van de activa te maximaliseren door ze in de particuliere sector te houden. In de praktijk wil men dus zo min mogelijk onrust veroorzaken met deze noodgedwongen overname.

De FDIC schat dat de kosten voor het Deposit Insurance Fund ongeveer $13 miljard zullen bedragen. Dit is een schatting en de uiteindelijke kosten worden bepaald wanneer het FDIC de deal afsluit.