‘Olieprijzen zitten op bodem’

De recente daling op de oliemarkt heeft de prijzen drastisch verlaagd, wat uiteraard positief is voor de inflatie wereldwijd. Analisten zijn ervan overtuigd dat de olieprijzen echter een bodem hebben gevormd. Het ziet er naar uit dat de prijs voor een vat WTI en Brent crude opnieuw zal gaan stijgen, maar dan moet de wereldeconomie een versnelling hoger schakelen.

De olieprijzen zijn nu al drie weken op rij aan het dalen wegens de sombere vooruitzichten omtrent de wereldeconomie en het teleurstellende herstel van de Chinese economie. Analisten en marktkenners vermoeden echter dat de oliemarkt een bodem heeft bereikt en dat de prijzen niet veel lager zullen gaan. Men verwacht een verdere stijging richting eind dit jaar.

Stijging?

Ed Morse, grondstoffenstrateeg bij Citi, ziet enkele signalen die er op wijzen dat de olieprijzen zullen stabiliseren op dit niveau om vervolgens de komende maanden opnieuw te stijgen. Hij benadrukt dat de productiebeperkingen van de OPEC+ een impact gaan hebben, vooral gezien het zomerseizoen de vraag naar olie een duwtje in de rug gaat geven.

Zakenbank ANZ deelt dezelfde mening. Hun analisten verwachten dat het beleid van de OPEC+ en het vermoedelijke herstel van de Chinese economie de olieprijzen zullen stabiliseren en zelfs doen stijgen de komende kwartalen. De economen van zakenbank Goldman Sachs voorspellen dat de prijs voor een vat WTI crude opnieuw gaat stijgen naar 95 dollar tegen december. Ze zien de prijs zelfs doorstijgen tot 100 dollar in april 2024.