Hoge goudprijs maakt megadeal in mijnsector aantrekkelijk.

De grootste goudproducent ter wereld, Newmont, wil concurrent Newcrest overnemen. In een instabiele wereld is goud een veilige haven voor beleggers en voor centrale banken.

Het is, tot dusver, het grootste overnamebod van dit jaar: 16,9 miljard dollar (15,8 miljard euro) ligt er op tafel. De Amerikaanse mijnbouwer Newmont, de grootste goudproducent ter wereld, wil nog groter worden door inlijving van zijn Australische concurrent Newcrest.

De Amerikaanse firma is vastbesloten om de Australiërs binnen te halen: in januari deed Newmont al een mislukte poging om Newcrest te kopen. Wat Newcrest aantrekkelijk maakt: goudmijnen met namen als Lihir en Wafi-Golpu (Papoea-Nieuw-Guinea), Telfer (Australië) en Red Chris (Canada). De mijnen liggen allemaal in politiek stabiele gebieden, anders dan grote goudmijnen van andere bedrijven in bijvoorbeeld Rusland, Mali en Congo.

De topman van Newmont, de in Australië geboren Tom Palmer, zei in juni vorig jaar dat „consolidatie” in de sector noodzakelijk was, gezien de oplopende kosten van het mijnbouwen. Milieueisen worden opgeschroefd, de vindplaatsen van goud worden minder makkelijk bereikbaar, aldus Palmer volgens de Australian Financial Review (AFR). Ook andere mijnbouwers zien dat zo. Het Canadese Barrick’s, na Newmont de grootste goudproducent, nam in 2018 het Britse Randgold over.

Het is „een stuk eenvoudiger” om al functionerende goudmijnen te kopen dan om nieuwe mijnen te vinden en te ontwikkelen, zei Paul Harris van vermogensbeheerder Harris Douglas Asset Management op de Canadese zakenzender BNN Bloomberg. Met een overname van Newcrest krijgt Newmont een paar langdurige projecten in handen, met een levensduur van twintig à dertig jaar, aldus Harris.

Geschiedenis teruggedraaid

De deal is nog niet rond. Aandeelhouders morren over het in hun ogen te lage bod. En Australische toezichthouders moeten hun fiat geven. Als de deal doorgang vindt, zou de geschiedenis in zekere zin worden teruggedraaid. Newcrest werd in1966 opgericht als Australische dochter van Newmont (en heette toen nog Newmont Holdings). In 1990 werd het bedrijf zelfstandig en kreeg het de huidige naam.

Fusies en overnames in de goudmijnsector hebben een „cyclisch” karakter, aldus vermogensbeheerder Harris tegen BNN Bloomberg. Als een hogere goudprijs wordt verwacht, neemt de overnameactiviteit toe.

De komende tijd wordt een hogere goudprijs verwacht, zegt Harris, omdat de waarde van de Amerikaanse dollar onder druk staat. De Amerikaanse dollar en goud zijn allebei ‘veilige haven’-beleggingen: beleggers brengen hun geld erheen als de wereld, zoals nu, instabiel is. Als de Amerikaanse dollar in waarde daalt, wordt goud relatief aantrekkelijker en dus duurder. De Amerikaanse munt kan in waarde gaan dalen als de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, meent dat de inflatie onder controle is.