Een exclusief telefonisch interview met Greg Weldon, een edelmetaalbelegger en specialist. Hij legt uit aan Emma Bakker waarom hij denkt dat de goudprijs zal exploderen de komende jaren.

Heel toevallig kwam ik tijdens mijn reis naar de Verenigde Staten in contact met een oud studiegenoot van Greg Weldon op een seminar voor financiële sectoren. Na het seminar was er tijd en ruimte om te socializen en kwam ik in contact met zijn studiegenoot waar hij nog steeds nauwe banden mee onderhield.

Om het inleidende verhaal kort te houden kreeg ik de mogelijkheid om meneer Weldon telefonisch te interviewen. Ik bereidde snel wat voor ik het wist ging de telefoon.

 

Na het voorstellen vroeg hij wat ik wilde vragen. Ik kwam gelijk to the point. Wat denkt u wat de goudmarkt gaat doen de komende jaren.

1 vraag en hieronder zijn (duidelijke) mening die ik niet aan zag komen.

Hij begon met het inflatieverhaal (wat ik wel verwacht had), dat de geldontwaarding en en de koopkracht achteruit zou gaan en dat mensen alternatieven zouden gaan zoeken voor hun spaarrekening, die volgens hem alleen maar geld kosten. daarna schakelde hij gelijk door naar vraag en aanbod van dit waardevolle gele goedje. Ten eerste stipte hij het loslaten van de goudstandaard aan. Daarna begon hij zijn relaas waar ik er niet meer aan te pas kwam. Daar ging mijn journalistieke ambitie. De passie straalde door de telefoon van hem af. Het goud wat door goudmijnen gewonnen wordt voldoet maar voor 20% van de vraag wereldwijd, daarbij komt nog dat er op dit moment zoveel "papieren" goud in omloop is dat de verhouding tussen vraag en aanbod volledig uit zijn verband is getrokken. Omdat de toonaangevende landen maandelijks steeds meer beschikbaar goud op kopen zal de goudprijs de komende tijd sterk stijgen en zal de particuliere koper steeds dieper in de zakken moeten grijpen om de "kruimels" op te rapen.

 

Dat zal op korte termijn een stijging veroorzaken en zelfs zonder glazen bol kan je stellen dat goud niet alleen een beschermende factor zal zijn tegen inflatie (die volgens hem wel zal afnemen, maar zeker niet zal verdwijnen) en geldontwaarding, maar ook significant zal stijgen en dat het zelfs interessant wordt voor de korte termijnbelegger om goud aan te kopen. Daarnaast roept hij bijna met harde stem zullen we in slaap gesust worden door onze banken, die zelf wel fysiek goud kopen, maar adviseren om als  particulier geen goud te kopen, dat is zo krom als een hoepel zegt hij, maar wel de waarheid volgens hem.

 

Daar kan je wel doorheen kijken, maar wat voor de meeste particulieren een wazig verhaal is, is het volgende: ik citeer; voorheen was het zo dat op de grootste speculatiemarkt van goud, de goederen termijnmarkt mensen een termijncontract aan kochten en voor het expireren daarvan de speculatieve winst verzilverden, dus in valuta. Wat volgens hem gaat gebeuren is dat speculanten en hedgefunds de speculatieve winsten niet verzilverd worden, maar dat ze de termijncontracten uitgeleverd willen krijgen in verband dus met , door dit verhaal de rode draad lopende, inflatie en geldontwaarding te ontlopen. Hij vervolgt, dan wordt het een heel ander spel, dan krijgt de wereldwijde markt te maken met een leveringsplicht, dus het al eerder aangegeven uit het verband getrokken krijgt dan een heel andere dimensie namelijk dat er helemaal een scheve verhouding ontstaat en dat zal ertoe leiden dat de goudprijs nog verder zal stijgen. Emma, je moet niet raar opkijken dat de goudprijs in de loop van 2025 een niveau zal bereiken van $ 120.000 per kilo.

Een stilte, ik dacht nu grijp ik mijn kans. Mijn vraag was simpel en duidelijk, wat kan een particulier doen om te zorgen dat ze niet ten onder gaan door het bankgeweld die de edelmetalenmarkt wil verstoppen volgens u? 

Een oplossing is niet direct voor handen, maar zoals ik het zie zijn er 2 opties.

Ten eerste, je moet een donders goede belegger in de aandelenmarkt zijn om de inflatie (20% afgelopen jaar) bij te benen of voor te blijven. 1 probleem, als je dat al lukt zit je nog steeds met geld wat steeds minder waard wordt. Je zal dus jaar in jaar uit op je kivieten en je best moeten zijn om dit vol te houden. indien je dat lukt is het probleem opgelost.

Ten 2de, je kan natuurlijk ook fysiek goud zelf kopen nu het nog te krijgen is tegen een prijs waarvan ik denk dat ie zal gaan stijgen. Normaal was het vroeger zo dat je 15 a 20% van je portfolio in edelmetalen had, nu merk ik dat er zelfs mensen zijn die dat aandeel vergroten naar 50 a 60%. Ok dat is een beslissing die de mensen zelf moeten maken. Er kleven ook 2 nadelen aan het bezitten van fysiek goud. Goud is niet dividend dragend en geeft ook geen rente. Aan de andere kant, als je $ 10.000 op je bankrekening hebt en een jaar later is door inflatie dat nog $ 8.000 waard is, kan je ook de klik maken dat van 1 kilo goud en in een jaar tijd geen 200 gram vanaf valt. Tjsa, zo had ik er nog niet na gekeken. Hij verontschuldigde zich en zei dat hij naar de afspraak moest.

Stoute schoenen aan, nog 1 vraag. Wat denkt u dan van het fysieke zilver?

Oeps, verkeerde been. Kijk Emma, voorheen hadden we een verhouding van zilver dat 3 kilo zilver gelijk was aan 1 kilo goud, daarna was de verhouding 8:1 en kijk waar we nu staan? 75:1. Dan zou je denken dat zilver ondergewaardeerd is en dat klopt, maar er is een python onder het gras en wel de volgende:

Zilver wordt gebruikt in alle vormen van duurzame energie, denk aan zonnepanelen, accu's, elektrische auto's, printplaten, fotografische industrie, farmaceutische industrie en nog tal van andere, je kan eigenlijk stellen dat het in iedere vorm van duurzame energie verwerkt zit, omdat het de beste geleider is. Wat denk jij Emma? Dat men de zilverprijs niet manipuleert? Natuurlijk wel, omdat anders de hele duurzame tak in het ravijn stort en wereldwijd een enorm werkeloosheidsprobleem zich voort zal doen wat zal resulteren in armoe en criminaliteit, dus een probleem wat iedereen zal treffen.

Maar nu moet ik echt gaan, indien je weer naar de Verenigde Staten komt, bel me en dan wil ik graag met je verder praten en kunnen we ook terugkijken wat er van mijn meningen waarheid is geworden, maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Ik bedankte hem en mijn oren suisden nog na wat ik allemaal gehoord had en zal hem zeker bellen voor een vervolg. Wat me het meest opviel was dat hij nergens over na hoefde te denken en geen enkele keer uh hoorde. Het was me echt een plezier om dit met jullie te delen.

* Marketupdates.nl en haar interviewers zijn niet gemachtigd of capabel om beleggersadviezen te geven en zo mag u het ook niet interpreteren. Dit interview mag ook niet gedeeld worden op andere media met uitdrukkelijke toestemming van Marketupdates.nl