Goudmijnreus boort met miljardendeal 'het groene goud' aan
De deal is beklonken. De Australische mijnbouwer Newcrest NCMGF-0,16% stemt er luidens een persbericht mee in overgenomen te worden door zijn Amerikaanse rivaal Newmont NEM0,13% . Prijskaartje: 26 miljard Australische dollar, omgerekend 16 miljard euro. De Australiërs hadden een eerste bod in februari afgewimpeld.
Uiteindelijk bieden de Amerikanen 0,4 eigen aandelen per aandeel Newcrest, terwijl de Australiërs voor het afronden van de deal nog een speciaal dividend mogen uitkeren. Met die laatste toevoeging kan Newmont de aandeelhouders van Newcrest een hogere premie bieden boven op de beurskoers voor de gesprekken bekendgemaakt werden (30 in plaats van 21 procent), zonder de eigen aandeelhouders veel te verwateren. Uiteindelijk bezitten de Australiërs 31 procent van de fusiegroep, tegenover 30 procent in het initiële voorstel.
Newmont - een samentrekking van New York en Montana, de twee staten waar oprichter en mijnbouwer William Boyce Thompson begin vorige eeuw zijn eerste successen boekte - telt al verschillende mijnen in Australië. Over het boekjaar 2022 produceerde Newmont 6 miljoen ounce goud en 1,3 miljoen ounce 'goudequivalent' aan nevenproducten zoals koper, zilver en lood.
Koper maakt Newcrest interessant. In goud zijn de Australiërs met een geraamde jaarproductie van 2,1 à 2,4 miljoen ounce bijna twee derde kleiner dan de Amerikanen, maar met 145.000 ton staat Newcrest sterk in het rode metaal. Bovendien ligt het gros van de mijnen van Newcrest in 'stabiele' jurisdicties zoals Canada en Australië.
Zonder rood geen vergroening
Koper is gegeerd als het meest cruciale metaal in de energietransitie. Onder meer in windmolenparken en elektrische auto's zit veel van het rode metaal verwerkt. Om een idee te geven: in een gemiddelde auto met een verbrandingsmotor zit 15 kilogram koper, in een elektrische auto 80 kilogram.
Het onderzoeksbureau Wood Mackenzie voorspelt in zijn jongste rapport dat er tegen midden dit decennium door de energietransitie een structureel aanbodtekort ontstaat voor koper. Om de klimaatdoelstelling van Parijs te halen moet de komende 30 jaar elk jaar 23 miljard dollar in nieuwe exploratieprojecten voor koper geïnvesteerd worden, twee derde meer dan in de jongste drie decennia.
Die outlook ontlokte een ware goudrush, maar dan voor koper. De mijnbouwgigant BHP trok vorig jaar fors geld uit voor de overname van OZ Minerals en koper is ook de reden waarom de Zwitserse grondstoffengroep Glencore op een overname van het Canadese Teck aanstuurt.