Vraag naar goud groter dan ooit door oorlog en inflatie

De vraag naar goud is nog nooit zo groot geweest als vorig jaar, meldt Goudwisselkantoor op basis van eigen transactiegegevens. De handelaar, met naar eigen zeggen ruim honderd vestigingen in Nederland, België en Duitsland, zag de goudverkoop vorig jaar met 133 procent stijgen vergeleken met het voorgaande jaar.

De inkoop van gouden munten, sieraden en goudbaren van particulieren zat eveneens in de lift, met een plus van 24 procent. “Het totale aantal transacties voor de verkoop van goud en andere edelmetalen steeg hierdoor met 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar”, aldus het bedrijf.

Volgens het kantoor heeft de grote vraag naar goud vooral te maken met de reputatie van het edelmetaal als waardevaste belegging. “De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de hoge inflatie en een dreigende recessie zorgden dat steeds meer particulieren en beleggers goud als veilige haven verkozen.”

De gemiddelde goudprijs bedroeg vorig jaar 55.110 euro per kilo. Goud werd daarmee ruim 10 procent duurder in 2022.

Wat eigenlijk te bizar voor woorden is

Het feit is dat banken en overheden massaal fysiek goud inkopen en dat negatief adviseren aan haar klanten cq inwoners. Sterker is nog dat banken het helemaal niet aanbieden aan haar klanten. Wat er in het bankwezen afspeelt is ronduit schimmig. We moeten al blij zijn dat we geen rente hoeven te betalen over ons spaargeld, maar de hypotheekrente blijft stijgen en stijgen. Als een raket omhoog en als een parachute omlaag. Algemene prijzen op consumptie goederen blijven stijgen terwijl de inflatie nog steeds toeneemt. Laten we het simpel uitspreken: indien u vorig jaar € 1.000,00 op uw spaarrekening had staan, kunt u daar 12 maanden later nog voor € 800,00 goederen voor kopen. Aan de andere kant als u vorig jaar 100 gram goud gekocht had is dat nog steeds 100 gram, daar is geen 20 gram vanaf gevallen! Een meevaller is wel dat de goudprijs ook nog eens gestegen is, dus de keuze, indien men alles van te voren weet, zou absoluut fysiek goud kopen moeten zijn. Maar helaas, dat spreekt geen bank uit, zijn ze dan toch bang voor een goudrun dus een bankrun? 

Inflatieverwachting

Deze vinden wij wel eigenaardig. De mensen die denken er verstand van te hebben opperen een inflatie van 5% voor 2023, terwijl de inflatie van maart 2023 al 4,4% is. Neem daarbij nog dat dit berekend is met een beperkt aantal producten (evenals de 12% in 2022) en u komt al heel snel tot de slotsom dat de inflatie veel hoger zal zijn en in 2022 veel hoger was dan dat de cijfers doen vermoeden. Pick your choice, 2 keer stoten aan dezelfde steen?

Om fysiek goud te kopen met korting gaat u naar onze sponsor/ adverteerder, klik hier.