Het is altijd leuk om goud te analyseren.

Maar momenteel is het extra intrigerend, met alle chaos in de wereldeconomie en een spiraalvormige crisis van de kosten van levensonderhoud.

Dit komt doordat goud van oudsher wordt gezien als een hedge die zowel in tijden van onzekerheid (recessie) als hoge inflatie goed presteert. En als 2022 ons iets bracht, dan was het onzekerheid en inflatie.

Goud presteert goed tijdens recessies

Ik schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over het metaal en concludeerde dat goud de neiging heeft om sterker te worden in tijden van recessie.

En toch zullen tegenstanders erop wijzen waarom de goudprijs het afgelopen jaar niet steeg, toen de vrees voor een recessie tot maximaal volume werd aangewakkerd, toen er oorlog uitbrak in Europa, de energieprijzen stegen en de rentetarieven tot in de vergetelheid werden verhoogd om in te perken een inflatiecrisis?

Nou ja, dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste hebben inflatie en goud niet zo’n symbiotische relatie als velen denken. Zeker, dat is het geval volgde de inflatie redelijk goed – zeker beter dan veel activa – maar het is nauwelijks een hand-in-hand relatie.

Desalniettemin laat de grafiek duidelijk een opmerkelijke divergentie zien, aangezien de inflatie vorig jaar de maan bereikte, en goud niets deed. Het glimmende metaal opende het jaar en handelde tegen $1.830 per ounce. Een jaar later, na een turbulent jaar (op zijn zachtst gezegd), sloot het de jaarhandel af op $1.820 per ounce.

Dat is dollarsterkte. Ik besprak vorige week de dynamiek van de relatie van de dollar met goud in een podcast over het proefschrift achter beleggen in goud met Adrian Ash, Director of Research bij BullionVault.

“De manier waarop het in mijn ervaring met de dollar werkt, is dat een stijgende goudprijs in dollars ook gunstig is voor niet-dollarbeleggers; een vlakke goudprijs in dollars is doorgaans ook gunstig voor beleggers in andere valuta,” aldus Adrian Ash.

In feite is dit wat we hebben gezien. Hoewel de prijs van goud in dollars altijd de krantenkoppen zal halen, en het daarom verleidelijk is om te concluderen dat het activum het afgelopen jaar niet veel heeft gedaan, is de situatie heel anders wanneer er vanuit een buitenlandse invalshoek naar wordt gekeken.

Uitgedrukt in GBP leverde goud 14% op. In EUR genoten investeerders van een bonus van 10%.

Een andere manier om dit natuurlijk te zeggen is dat zowel de euro als het pond sterling vorig jaar werden verpletterd (wat ik tot mijn eigen ergernis ontdekte toen ik afgelopen zomer naar het in USD luidende Ecuador reisde).

Goud kan worden gebruikt om valuta’s te vergelijken

Het geeft zeker een extra stukje context. Zoals Ash al zei, is een vlakke goudprijs in dollars van oudsher een goede zaak voor buitenlandse investeerders. Dat is wat er komt met de dollar die de status van ‘s werelds reservevaluta claimt.

Dus hoewel het verleidelijk is om 2022 een teleurstelling voor goud te noemen, denk eens aan ons Europeanen daarbuiten. Om nog maar te zwijgen van het feit dat zelfs in dollars de prijs vrij goed zit, momenteel verhandeld op $1925, niet ver van het hoogste punt ooit van $2.058 in 2020 – hoewel dat rendement nog steeds verbleekt in vergelijking met risicovolle activa, zelfs na 2022’s terugtrekken.

Wat komt er nu voor goud?

De afgelopen maand was goed voor goud. Dat is interessant, want het is ook vriendelijk geweest voor risicoactiva, die traditioneel niet gecorreleerd zijn met het metaal.

Deze parallelle relatie vat momenteel de unieke spotmarkten samen, met alle ogen gericht op centrale banken en rentebeleid. Aandelen en risicovolle activa hebben een sprong gemaakt door de zachtere inflatie, aangezien de markt nu verwacht dat er sneller dan eerder verwacht een omslagpunt van het hoge rentebeleid zal komen.

Deze spil naar een meer accommoderend monetair beleid betekent ook dat de inflatie in de loop van de tijd weer zou kunnen aantrekken, en dus is het hedge-verhaal van goud sterker geworden, nu het metaal klimt.

In euro wordt het verhandeld op €1.772, precies op het hoogste niveau ooit. In pond sterling wordt het verhandeld op £1.558, ook rond all-time highs. Deze kracht is meer dan wat dan ook de samenvatting van de verzengende ondergang van de Europese valuta’s in de afgelopen jaren.