Een forward gold sale, wat houdt het in en hoe werkt het?

 

Na wat rondgevraagd te hebben kwamen we er al heel snel achter dat het product dat een adverteerder van ons niet erg bekend is in Nederland en België.

Een forward gold sale (voorverkoop van goud) betekent dat men fysiek goud koopt bij een goudmijn. Zoals de naam al omschrijft gaat het om een toekomstige levering, in dit geval maximaal 10 maanden. Wat he precies inhoudt is dat de goudmijn kapitaal "zoekt" om de productie op te schalen. Daar zijn machines, mankrachten en dergelijke voor nodig. De goudmijn, in dit geval, heeft alle testfases achter de rug en zijn gecertificeerd door een zogenaamd 43-101 rapport, kort gezegd, men weet, door onafhankelijke geologen waar en hoeveel goud en in de grond zit. Het moet er alleen "uitgehaald" worden.

Wat wij begrepen hebben, en na speurwerk op internet, is het een normale manier van financieren van een goudmijn. Zowel grote goudmijnen als ook kleinere goudmijnen maken daar gebruik van. 

Een bank zal dat niet financieren en wel om de volgende redenen: alle apparatuur wat gebruikt wordt is "custom made" dus is niet te gebruiken bij andere goudmijnen, behalve bij die specifieke goudmijn. Een andere reden is dat het voor banken, bij falen, van de goudmijn ontzettend moeilijk is om de spullen terug te halen, omdat de goudmijnen meestal gesitueerd zijn op afgelegen locaties. Een bank noemt dat "iron in the hills".

Normaliter loopt zo'n forward gold sale voor een periode van jaren en krijg je dus korting op de aankoopprijs. Die prijs wordt bepaald tegen een vaststaande prijs, logisch is dus dat er een risico is van het moment van kopen en het moment van leveren. Er worden wel zekerheden afgegeven, maar dat is bij de verschillende goudmijnen anders dan bij de andere.

Een voorbeeld: de ene goudmijn geeft een zekerheid van hun bezittingen, de andere goudmijn heeft de "claim" als zekerheid en sommige geven dat beide. In alle gevallen betreft de forward gold sale fysiek 999.9 puur goud, genummerd en gecertificeerd.

Meestal gaat het om een deel van de beoogde productie, want voor de goudmijn is het een dure manier van financieren. De ene forward gold sale heeft een levertijd van 4 jaar en de korting bedraagt 20%, onze adverteerder heeft een looptijd van maximaal 10 maanden en de korting bedraagt 14%. Wat wij begrepen hebben zijn niet nieuw in dit wereldje en hebben ze zo al meerdere goudmijnen "bediend".

 

*Dit is absoluut geen beleggingsadvies, alleen een uitleg wat een forward gold sale globaal inhoudt. Indien u er meer over wilt weten kunt u direct via hun website www.goudvoordeel.nl contact opnemen.