De inflatie is de eurozone is gedaald van 10,1% in november naar 9,2% in december. De kerninflatie, het inflatiecijfer zonder de prijzen van energie en voedsel, steeg juist van 5% naar 5,2%. En hierdoor is het aannemelijk dat de ECB nog geen reden heeft om de renteverhogingen af te bouwen. Naar verwachting zal de ECB in februari en in maart de rente met 50 basispunten verhogen.

Ook de FED heeft nog geen reden om het rustiger aan te doen met het doorvoeren van renteverhogingen. Uit de laatste notulen bleek dat er geen FED-functionaris is die een renteverlaging in 2023 passend zou vinden. De leden van de FED verwachten allemaal dat er in 2023 meer renteverhogingen zullen moeten worden doorgevoerd.

Het laatste banenrapport van afgelopen vrijdag gaf aan dat er in de VS in december 223.000 banen zijn bijgekomen. De verwachting was 200.000. Ook het werkeloosheidspercentage kwam beter uit dan verwacht. De werkeloosheid in de VS is gedaald van 3,6% in november naar 3,5% in december. Analisten gingen uit van een percentage van 3,7%.

In die zin moeten beleggers in goud nog meer geduld tonen want het zogenaamde “draaipunt” van centrale banken laat op zich wachten. Tegelijkertijd is er goed nieuws.

China koopt 30 ton goud in december

We hebben dit jaar al meerdere keren gerapporteerd dat centrale banken in 2022 veel goud hebben gekocht. De centrale bank van Turkije is volgens de gerapporteerde cijfers de grootse koper in 2022. Turkije kocht 123 ton goud in 11 maanden tijd.

China rapporteerde in vorige maand weer een update. In november kocht de centrale bank van China, de PBOC, 32 ton goud. Deze week kwam er weer een update. De PBOC heeft in december van 2022 zo’n 30 ton goud gekocht. De totale goudreserves komen daarmee uit op 2010 ton goud. Centrale banken zijn op weg naar een recordaankoop van goud in 2022. Het is wachten op de laatste cijfers.

Komende woensdag om 14.30 uur Nederlandse tijd, wordt het laatste inflatiecijfer in de VS over december van 2022 bekendgemaakt. De verwachting is een verdere daling van de inflatie.