Bitcoin fraude en oplichting

Er zit een hoop geld in cryptocurrencies en helaas trekt dat ook een hoop oplichters en charlatans aan. Op deze pagina bespreken we de meest voorkomende manieren van oplichting binnen het cryptowereldje en de beste manieren om je hiertegen te weren. Lees de tips aandachtig door en wees op je hoede voor deze situaties. Jij bent de baas over je crypto-vermogen, maar zorg ervoor dat je dat ook blijft.

Veelvoorkomende vormen van Bitcoin fraude

Chantage met cryptocurrencies

Een ontzettend vervelende manier waarop criminelen proberen om mensen van hun cryptocurrencies te beroven is chantage. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet is dat oplichters je een e-mail sturen waarin ze je wijs proberen te maken dat je computer gehackt is en dat ze al jouw handelingen kunnen volgen. In de e-mail kan staan dat er een keylogger op je computer is geïnstalleerd waarmee jouw typgedrag gevolgd kan worden en dat ze met je webcam beelden hebben opgenomen. Vervolgens bieden de oplichters je twee opties: betaal een bepaald bedrag in bitcoin, ethereum, litecoin of een andere cryptocurrency om het materiaal te laten vernietigen of onderneem geen actie. In dat laatste geval dreigen de oplichters de beelden naar al jouw contactpersonen te mailen en op social media te verspreiden. Voor deze manier van oplichten gebruiken oplichters vaak gestolen e-maillijsten om duizenden mensen tegelijkertijd te kunnen oplichten.

Neppe cryptocurrency exchanges

De wereld van cryptocurrencies bestaat pas iets meer dan tien jaar en staat daarmee nog enorm in de kinderschoenen. Helaas trekt dat altijd kwaadwillenden aan die hier misbruik van maken door neppe bitcoin exchanges op te zetten. Op deze exchanges worden gebruikers misleid doordat er extreem gunstige prijzen worden gehanteerd. Gebruikers denken dat ze gouden deals sluiten, maar in werkelijkheid zullen ze de cryptocurrencies nooit van de exchange kunnen halen. Zorg ervoor dat je altijd zeker weet dat je een betrouwbare exchange gebruikt voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies.

Cryptocurrency weggeefacties

Informatie kan zich op het internet razendsnel verspreiden. Oplichters proberen hier misbruik van te maken door zogenaamd gratis bitcoin of andere cryptocurrencies weg te geven. Tegen een kleine vergoeding of door het verstrekken van wat persoonlijke informatie kun je je registreren voor deze acties. Wanneer je dit op een website of social media voorbij ziet komen, neem het dan altijd met een korreltje zout. Zo voorkom je dat jij, maar ook anderen het slachtoffer worden van deze vorm van oplichting.

Imitatie

Het is voor oplichters heel makkelijk om op social media imitatie-accounts te maken en zich voor te doen als iemand anders. Vaak wachten ze totdat de persoon die ze imiteren iets publiceert en gaan ze onder de post reageren alsof ze die persoon zijn. Vervolgens plaatsen ze zogenaamde weggeefacties in naam van die persoon of maken ze reclame voor een eigen project. Hierdoor lijkt het alsof de oorspronkelijke auteur van het bericht een nieuw bericht plaats. Soms gebruiken ze de accounts ook om je een privébericht te sturen waarin ze je uitnodigen om aan een actie mee te doen. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook.

Bitcoin Malware/Ransomware

Hackers zijn de afgelopen jaren steeds creatiever geworden in het vinden van manieren om mensen te bestelen. Zorg er bij het verzenden van je cryptocurrencies voor dat je het adres waar je de crypto’s naar stuurt goed controleert. Sommige malware-programma’s veranderen adressen wanneer je een adres kopieert (ctrl+c), zodat je de coins naar het adres van de hacker stuurt. Is je transactie eenmaal door het netwerk verwerkt? Dan kan deze niet meer teruggedraaid worden. Pas dus goed op, want voor je het weet ben je je zuurverdiende bitcoins kwijt. Geef programma’s op je computer dan ook niet zomaar beheerrechten.

Ben je het slachtoffer geworden van ransomware? Dan heb je te maken met software die je hele/een gedeelte van je computer blokkeert, tenzij je losgeld betaaldtin de vorm van cryptocurrencies. Raadpleeg in deze gevallen altijd een betrouwbare computerprofessional om het programma te verwijderen. Het hebben van een goede virusscanner is hierbij geen overbodige luxe, maar zorgt voor zo goed als volledige waterdichtheid.

Meer vormen van Bitcoin oplichting

Cryptocurrency Piramidespellen en Pump and Dumps

Piramidespelen zijn een klassieke manier van oplichting die deelnemers grootse winsten beloven op basis van het aantal mensen dat ze uitnodigen om deel te nemen. Deelname kost vaak een flink bedrag, maar dat zal volgens de oplichters al snel in het niet vallen bij de winsten die je kunt maken. Trap hier niet in en nodig zeker nooit je persoonlijke netwerk uit voor dit soort praktijken. Als dit wordt gevraagd is dat vaak een duidelijk signaal dat het op een piramidespel gaat.

Hetzelfde geldt voor pump and dumps. Vaak hoort de massa pas op het laatste moment welke coin er gepumpt gaat worden. De oplichters hebben de coin in kwestie al lang aangeschaft en wachten met verkopen tot de massa besluit om in te stappen. Dit gaat vaak veel te snel en voor je het weet wordt de coin al gedumpt door de oplichters en trek je aan het kortste eind. Doe niet mee aan dit soort praktijken die ook deels de industrie verpesten.

Scam coins

Alternatieve cryptocurrencies, iedere coin behalve bitcoin, worden vaak gepresenteerd als een nieuw paradigma, de grootste ontdekking sinds het internet. Trap hier niet in en doe altijd goed onderzoek voordat je in een coin stapt. In sommige gevallen gaat het namelijk om oplichters die veel publiciteit genereren rondom een nepproject. Vaak hebben dit soort projecten een prachtige website of beschikken ze over een enorme community om bij investeerders het zogenaamde fear of missing out (FOMO) gevoel op te wekken. Wat je vaak ziet is dat ze door middel van een airdrop een enorme hoeveelheid gratis tokens uitdelen om mensen naar het project toe te trekken.

De groeiende belangstelling voor het project moet ervoor zorgen dat de prijs van de currency in kwestie stijgt, waarna de oplichters deze met flinke winsten kunnen verkopen. Dit staat ook wel bekend als een pump and dump, maar dan in een iets subtielere vorm. Pas hiermee op, want als investeerder kom je er vaak berooid uit.

Bedrijven die alleen bitcoin of andere cryptocurrencies accepteren als betaalmiddel

Cryptocurrencies zijn erg aantrekkelijk voor oplichters vanwege het pseudonieme karakter. Bepaalde maatregelen maken het mogelijk om zelfs volledig anoniem in cryptocurrencies te handelen. Neem daarbij dat transacties onomkeerbaar zijn en de ontvanger dus niet identificeerbaar, en je hebt het perfecte recept voor oplichting. Jouw betaling is op deze manier heel makkelijk weg te sluizen. Wees dus op je hoede als een webwinkel alleen bitcoin of andere cryptocurrencies accepteert als betaalmiddel.

Bitcoin fraude voorkomen

Phishing emails 

Wees op je hoede voor mailtjes waarin vreemden je vragen om een bepaald bedrag naar ze over te maken in ruil voor een prachtig bedrag in cryptocurrencies. Dingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dit vaak ook. Wat je ook vaak voorbij ziet komen zijn mailtjes waarin de exchange waarop jij geregistreerd bent je vraagt om je wachtwoord opnieuw in te stellen. In principe vragen ze hier nooit om, controleer altijd het e-mailadres waarvan de mail afkomstig is. Vaak zijn deze mails erop gericht je gegevens te achterhalen door je zogenaamd je wachtwoord te laten veranderen/in te loggen op een website die precies lijkt op de exchange waarop je zit, maar het niet is.

Iemand in het echt ontmoeten

Bij bitcoin kopen of bitcoin verkopen kan het voorkomen dat de wederpartij je vraagt om elkaar in persoon te ontmoeten om de transactie uit te voeren. Ken en vertrouw je de wederpartij niet helemaal? Dan is dit ontzettend risicovol. Een dergelijke ontmoeting kan ertoe leiden dat je wordt beroofd of erger. Daarnaast geven oplichters vaak nepgeld in ruil voor je cryptocurrencies. Overweeg daarom een peer-to-peer platform te gebruiken om de transactie uit te voeren, in plaats van elkaar in het echt te ontmoeten.

Bedragen onder de 10 euro

Vanwege de transactiekosten is het over het algemeen niet interessant om voor kleine bedragen aan cryptocurrencies te kopen. Het zou zonde zijn als de transactiekosten een dusdanig percentage van je investering vormen dat de munt al flink moet stijgen om daar voor te compenseren. Mocht een partij vragen om een kleine betaling, ga dan altijd na waarom deze partij hiervoor openstaat. Zeer waarschijnlijk is er in dit soort gevallen sprake van oplichting.

Controleer de omschrijving van je betaling

Als je een betaling met iDEAL uitvoert, controleer dan altijd even de naam van de begunstigde van de transactie. Deze wordt altijd weergeven en daarmee kan je gelijk zien waar je geld naartoe gaat. De meeste partijen die iDEAL-betalingen aanbieden werken met een betaalprovider. In dat geval zal de betaalprovider naar voren komen als begunstigde en staat de uiteindelijke ontvanger, zoals een webshop, in de beschrijving van je betaling. Op de website van De Nederlandsche Bank (DNB) kun je een lijst met betaalproviders vinden die bezitten over een geldige vergunning.