Indexen

7-4-2025

AEX onderuit door paniek om handelsoorlog.

Grote paniek onder de beleggers, de beurzen knallen onderuit en het einde is nog niet in zicht. Hierbij een update over de 1ste handelsdag van deze week.

De AEX is vanochtend omlaag gedoken en voor het eerst sinds eind 2022 onder de 800 punten beland. Beleggers zijn in paniek vanwege de stevige importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump woensdag aankondigde en de tegenmaatregel waarmee China vrijdag kwam, waardoor de kans op een recessie sterk is toegenomen. Crypto’s waaronder de bitcoin gaan na de dreun op zondag ook verder omlaag.

 

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwt dat de Europese Unie geen „olie op het vuur moet gooien” in de handelsoorlog met de Amerikaanse president Donald Trump door met hoge importheffingen op Amerikaanse goederen te komen. Volgens adjunct-directeur Erroll Keyner van de belangenclub voor beleggers moet de EU nu juist kalmte bewaren. Maandag overleggen de EU-handelsministers over de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
Door de handelsoorlog van Trump en de zorgen over een wereldwijde recessie zijn de internationale aandelenmarkten sterk gedaald. Keyner verwacht dat bij verdere escalatie van de handelsstrijd de koersen nog verder dalen. Mocht Trump echter een deel van de tarieven terugdraaien of andere concessies doen, dan kunnen volgens de VEB-voorman de beurskoersen snel herstellen.
Keyner zegt dat de hoop in de financiële markten nu is gevestigd op dat Trump tot inkeer komt met zijn heffingen door „gecombineerde druk” van de markten, boze burgers en ondernemers en politici uit zijn eigen Republikeinse partij over de economische schade die hij aanricht met zijn beleid, ook voor de VS zelf. „De markten zullen Trump corrigeren of anders de mensen om hem heen.”

Beleggingswebsites en - platforms worden vanochtend massaal bezocht door de paniek op de aandelenmarkten. Het was even onmogelijk om de sites van IEX te bereiken, waaronder naast IEX.nl ook Belegger.nl en Beursgorilla.nl. Vanuit Saxo wordt aangegeven dat het heel erg druk is, maar dat orders gewoon doorgegeven kunnen worden en dat er geen sprake is van vertraging bij de uitvoering.

Beleggerstrainer Hans Oudshoorn van Saxo spreekt van een diepgrijze dag."Ik had wel verwacht dat de beurzen de terugval van de voorgaande twee handelsdagen zouden doortrekken, maar niet dat het zo hard naar beneden zou gaan. De opmerking van Trump zondag dat je soms een bittere pil moet slikken om iets te bereiken, versterkt de angst bij beleggers."
Oudshoorn meldt dat er grote verschillen zijn hoe klanten reageren op de stevige koersdalingen. "Wie nog maar net is begonnen met beleggen en weinig aandelen heeft, ziet dit vaak als een kans. Maar wie al flink is ingestapt en nog maar weinig ervaring heeft, zal misschien eerder verkopen. Ik denk dat je nu voorzichtig voor de lange termijn kan instappen, met beleggingsfondsen of in de afgelopen maanden hard gedaalde kwaliteitsaandelen als ASML en Besi."

De AEX staat na drie kwartier handel 6,1% lager op 790 punten.De als cyclisch bekend staande uitzendorganisatie Randstad levert 9,6% in. Staalproducent ArcelorMittal daalt 9,4%. Prosus schiet 8,7% omlaag, in reactie op de koersdreun van 12% die zijn voornaamste belegging Tencent vanochtend op de beurs van Hongkong incasseerde. De financiële dienstverleners Aegon, ING en ASR zakken respectievelijk 8,2%, 7,7% en 7,7%. Shell daalt 7,5%, mede door de verdere daling van de olieprijzen van 3 tot 4% als gevolg van de sterk toegenomen recessievrees. De defensieve bedrijven KPN en Heineken houden zich relatief goed staande, maar leveren toch nog bijna 3% in. Bij de middelgrote fondsen bungelt private-equitybedrijf CVC Capital met een verlies van 10,5% onderaan. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen en Air France KLM dalen 8% en 7,6%.

Olaf van den Heuvel, directeur beleggingen bij Achmea IM, schrijft de paniek bij beleggers toe aan het sterk verslechterde economische perspectief door de hoge importtarieven die de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond aankondigde. "Iedereen vraagt zich af of de VS nu in een recessie terecht komt. Het systeem kan zich misschien nog wel aanpassen aan de heffingen, maar de enorme onzekerheid zorgt ook voor veel economische pijn. Ik vind dat Europa nog gematigd reageert."
Van den Heuvel adviseert beleggers de kat uit de boom te kijken. "De Amerikaanse economie gaat sterk verzwakken, maar ik durf niet te voorspellen hoe groot de kans op een recessie is. De vrij hoge groei van de inkomens en de lage werkloosheid zorgen voor een buffer. Na stevige dalingen van aandelenbeurzen laat herstel vaak wat langer op zich wachten. Maar dat kan natuurlijk toch snel gebeuren, bijvoorbeeld als Trump wat gaat inbinden."

De AEX staat na tien minuten handel 5,5% lager op 795,5 punten. Prosus schiet 11% omlaag, in reactie op de koersdreun van 12% die zijn voornaamste belegging Tencent vanochtend op de beurs van Hongkong incasseerde. Chipmachinefabrikant ASML gaat 8% onderuit. Shell daalt 8%, mede door de verdere daling van de olieprijzen van 3 tot 4% als gevolg van de sterk toegenomen recessievrees. Zelfs de als defensief bekend staande dataleveranciers RelxWolters Kluwer en voedingsmiddelengigant Unilever zakken 5 tot 6%.  

Analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank spreekt van een bloedbad, met een bijna 4% lagere future voor de S&P en een bijna 5% lagere future voor de Nasdaq-index. Zij denkt dat zich de komende weken wel 'ongelofelijke' koopkansen gaan voordoen: "Blijf kalm en vergeet niet dat de markten altijd terugveren." 

Terug naar het overzicht